BB legt de rente op creditcardleningen af

De centrale bank heeft gisteren de rente op creditcardleningen op 20 procent gemaximeerd als opluchting voor klanten, aangezien zij de last van hogere rente tijdens de pandemie zouden wegwerken.

Banken rekenen tussen de 25 en 27 procent rente op creditcardleningen, veel hoger dan het renteplafond van 9 procent dat van toepassing is op alle leningproducten in Bangladesh.

Volgens een eerdere instructie van de centrale bank mochten banken niet meer dan 5 procent opleggen bovenop de hoogste rente van een consumentenlening voor het bedrag van de uitstaande lening van een creditcard. Dankzij de voorziening konden banken meer dan 25 procent rente ontvangen op hun via creditcards verstrekte leningen. In april had de centrale bank het renteplafond van 9 procent opgelegd voor alle leningproducten behalve de creditcards.

Als de Bangladesh Bank de vorige bepaling had gevolgd, zouden geldschieters niet maximaal 14 procent rente mogen heffen op creditcards, zei een ambtenaar van de centrale bank.

“Het nieuwste plafond voor de rentetarieven zal een opluchting zijn voor klanten”, zei hij.

De centrale bank trof ook enkele door banken gepleegde onregelmatigheden aan die de belangen van kaarthouders schaden.

De Richtlijnen voor krediettransacties van banken, uitgegeven in mei 2017, bepalen dat een klant maximaal 50 procent in de vorm van contant geld mag opnemen tegen de door banken vastgestelde creditcardlimiet. . creditcard visa aanvragen.

Maar kredietverstrekkers hebben leningen in vele vormen uitbetaald zonder het plafond te negeren, waardoor het kredietrisico voor banken groter wordt, aldus een bericht van de centrale bank gisteren.

Uitbetaling van leningen via creditcards is in hoge mate ongedekt en vrij van onderpand, dus banken moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen bij het geven van geld door middel van de tool, zei de BB.

Bovendien moeten klanten een hogere rente betalen voor leningen, wat de rente van de klanten schaadt. De centrale bank droeg gisteren geldschieters op om het plafond van 50 procent in contanten op te nemen.

Sommige kredietverstrekkers leggen vanaf het begin van de uitbetaling ook een rentetarief op voor de achterstallige leningen van klanten, wat weer een overtreding van de richtlijnen is. Er kan rente in rekening worden gebracht wanneer de lening achterstallig wordt, aldus de BB.

In sommige gevallen brengen banken meerdere keren vergoedingen voor te late betalingen in rekening aan de in gebreke gebleven klanten, in strijd met de richtlijnen. Aan kredietverstrekkers is gevraagd om voor eenmalig de vergoeding voor te late betaling te realiseren. betalen met mastercard is makkelijk.

De nieuwe richtlijnen zijn van kracht vanaf 1 oktober.

In een gesprek met The Daily Star toonden de kaarthoofden van drie banken hun frustratie over het initiatief van de centrale bank, met het argument dat dit geen goed zal zijn voor de creditcardmarkt van het land.

De creditcardactiviteiten van banken zijn zeer kostbaar. Bovendien is er een groot aantal medewerkers aangetrokken om de operaties te leiden.

Banken moeten verschillende kortingen, aanbiedingen voor één voor één kopen en loungefaciliteiten op luchthavens bieden om klanten aan te trekken en te behouden. Hun operationele kosten zijn dus hoog in deze branche.

De nieuwste instructies zullen dus een belemmering vormen voor het aanbieden van dergelijke kortingen, aangezien de winst uit de creditcardtransacties de komende dagen zal afnemen, zeiden ze.

De bankiers zeggen dat de centrale bank creditcard heeft uitgesloten van het renteplafond van 9 procent en dat dit een goede zaak was voor de groeiende creditcardmarkt.

De winst van banken heeft al met verschillende uitdagingen te maken gehad vanwege de aanhoudende financiële ineenstorting en het rentepercentage van 9 procent.

“Het laatste initiatief zal de inkomsten van banken opnieuw een klap geven”, zei een van hen.

“Een rente van 20 procent is voor geen enkele bank houdbaar”, zei een ambtenaar van een betalingsverwerkingsbedrijf.

De rente op creditcardleningen is wereldwijd hoog en loopt in sommige landen op tot 35 procent, aldus de uitvoerende macht.

“Dus als de rente daalt, zouden de inkomsten van banken dalen. Als gevolg hiervan zouden banken niet dezelfde voordelen aan klanten kunnen blijven bieden als nu. Dit betekent dat klanten ook niet zouden profiteren van de rente. renteverlaging. ”

Maar de ambtenaar van de centrale bank was van mening dat klanten nu terughoudend zijn om creditcards te gebruiken vanwege een daling van de koopkracht als gevolg van de aanhoudende economische recessie.

Dus de laatste renteverlaging zal hen aanmoedigen om het product te omarmen dat zeker een boost zal geven aan de creditcardmarkt, zei hij.

In India rekenen sommige banken wel 47 procent rente op jaarbasis op creditcardleningen, meldde de Indiase bedrijfsnieuwswebsite Moneycontrol in februari.

De gemiddelde creditcardrente voor alle creditcards in de Investopedia-database bedraagt momenteel 19,49 procent, gebaseerd op de gemiddelde geadverteerde tarieven voor enkele honderden van de meest populaire kaartaanbiedingen in de VS.

In juli gaven creditcardhouders Tk 1.252,4 crore uit in Bangladesh, het hoogste in zes maanden en 19,49 procent meer dan een jaar geleden. Hun uitgaven bedroegen in juni van dit jaar Tk 898 crore en in juli vorig jaar Tk 1.048,1 croreoor, BB-gegevens toonden.

Het aantal creditcards in omloop bedroeg 1.597.748 in juli, een stijging van 10,56 procent vergeleken met 1.445.119 in dezelfde maand vorig jaar. In juni van dit jaar bedroeg het aantal 1.593.697.

In Bangladesh werden in 1997 creditcards gelanceerd door Standard Chartered Bank.

Het creditcard-segment wordt gedomineerd door City Bank, Eastern Bank, Standard Chartered en Brac Bank. Lanka-Bangla Finance domineert de binnenlandse creditcards.